Benefits van borstvoeding

Borstvoeding begint terug wat aan populariteit te winnen, maar nog altijd is flesvoeding zeer populair. Persoonlijk ben ik een voorstander van borstvoeding. Flesvoeding wordt vaak zeer negatief benaderd door voorstanders van borstvoeding, maar dit vind ik erg ver gaan. Ik vind het belangrijk dat iedere vrouw wordt voorgelicht over de voordelen van borstvoeding, maar ik vind dat iedere vrouw zelf de keuze mag en moet maken over de vorm van voeding. Iedere moeder wil het beste voor zijn of haar kind. Of je dan kiest voor fles- of voor borstvoeding, dat blijft voor mij gelijk en verdient evenveel respect. Desalniettemin, wil ik wel graag de voordelen van borstvoeding verspreiden.

De voordelen
Uit verscheidene onderzoeken is aangetoond dat borstvoeding grote voordelen heeft voor moeder en kind, maar dit is een zeer breed begrip. Daarom zet ik alle grote voordelen hieronder op een rijtje. Geloof me, er zijn er nog veel meer, maar dit zijn de belangrijkste.

Voordelen voor kind
– Moedermelk past zich precies aan, aan de behoefte van het kind. Zo bevinden zich in moedermelk eiwitten, vetten, melksuiker, ijzer, mineralen, vitaminen, water en enzymen, in precies de juiste verhouding voor het kind. Zo kan het kindje optimaal groeien en ontwikkelen. (Medela, s.a.). Tevens is het zo dat moedermelk na een vroeggeboorte, precies is aangepast aan de behoefte van een te vroeg geboren kindje (Burby, s.a.). Zodat ook prematuren snel en goed kunnen ontwikkelen en groeien.
– Moedermelk bevat antistoffen. Deze antistoffen helpen het kind zijn afweersysteem op te bouwen en zorgt er voor dat het kind minder vaak en minder ernstig ziek is. Zo is er onderzocht dat een borstgevoed kind minder kans heeft op oorontstekingen, maagdarminfecties, bronchitis, longontsteking en hoge bloeddruk. Ze hebben mogelijk ook minder kans op het krijgen van overgewicht, een allergie, diabetes, jeugdkanker en de ziekte van Crohn. Tevens zou borstvoeding er voor zorgen dat het kind minder last heeft van eczeem en astma en een betere motorische en geestelijke ontwikkeling heeft. De moeder maakt ook antistoffen tegen ziektes die in de omgeving van moeder en kind aanwezig zijn. Zo zorgen deze antistoffen in de moedermelk ervoor dat het kind hier niet ziek door zal worden. (Medela, s.a.; Burby, s.a.; lactatie, s.a.).
– Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij, wat de hechting tussen moeder en kind stimuleert. (Burby, s.a.; lacatatie, s.a.).
– Minder kans op wiegendood. Elke maand dat er borstvoeding gegeven wordt, zorgt er voor dat het kind 50% minder kans heeft op wiegendood dan met kunstvoeding. (Burby, s.a.; lacatatie, s.a.).
– Borstvoeding bevredigt de emotionele behoefte van het kind. Ieder kind wil geknuffeld en vastgehouden worden. Deze emotionele behoefte kan zowel met borstvoeding als kunstvoeding bevredigd worden, maar vaak gebeurd het bij kunstvoeding al snel dat het kind zelf de fles vasthoudt. Op deze manier is er ook minder lichamelijk contact dan met borstvoeding. (Burby, s.a.).
– Borstvoeding helpt het spijsverteringskanaal zich optimaal te ontwikkelen. Borstvoeding is lichtverteerbaar en zorgt er ook voor dat de eerste plakkerige ontlasting, gemakkelijker door de darmen heen naar buiten kan komen. (Burby, s.a.).

Voordelen voor moeder
– Sneller herstel van de bevalling. Tijdens de borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Dit zorgt er voor dat de baarmoeder beter samentrekt en verkleint hiermee de kans op bloedingen. Dit zorgt zowel bij een natuurlijke bevalling als bij een keizersnede voor een sneller herstel. (La Leche League, 2014; Burby, s.a.).
– Sneller terug op het oude gewicht. Het geven van borstvoeding kost je 500 kilocalorieën per dag. Zo kom je sneller terug op je gewicht van voor de zwangerschap. Je kunt natuurlijk niet 500 kilocalorieën per dag kwijt raken, dus wordt een deel hiervan ook ingevuld door extra, voedzame voeding en door rust te nemen tijdens het voeden. (Burby, s.a.; La Leche League, 2014).
– Kleinere kans op het krijgen van borst- en eierstokkanker. Hoe langer men borstvoeding geeft en aan hoe meer kinderen, hoe meer de kans op borstkanker afneemt. Voor een lager risico op eierstokkanker, maakt het niet uit hoe lang je voedt. Zelfs als je maar kort borstvoeding geeft, neemt het risico af. (Burby, s.a.; La Leche League, 2014).
– Tijdens de borstvoeding komt er ‘s nachts een hormoon vrij, cholecystokinine, wat er voor zorgt dat zowel moeder als kind beter slapen (La Leche League, 2014).
– Minder kans op het krijgen van osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd, doordat de botdichtheid sterker wordt tijdens het geven van borstvoeding (La Leche League, 2014).
– Later ongesteld na de bevalling, aangezien de vruchtbaarheid tijdens het geven van borstvoeding meestal pas later terugkomt. De menstruatie keert meestal pas na elke maanden terug. (La Leche League, 2014).
– Borstvoeding is gratis, altijd bij de hand en op de juiste temperatuur (Burby, s.a.)

Conclusie
Borstvoeding heeft zeer veel voordelen ten opzichte van kunstvoeding en ik heb ze hier niet eens allemaal genoemd. Toch is borstvoeding niet voor iedereen passend en het lukt ook niet bij iedereen en dat hoeft ook niet, aangezien we een goed alternatief hebben. Uiteraard kost borstvoeding in het begin veel tijd en moeite (niet bij iedereen trouwens), maar uiteindelijk is het het wel waard.

jpedraza @pixabay
jpedraza @pixabay

Bronnen
Burby, L. (s.a.) 101 redenen om borstvoeding te geven. Gevonden op het internet op 15 december 2014 via http://www.borstvoeding.com/voorjebegint/motivatie/101reden.html

Lacatatie (s.a.)
Gevonden op het internet op 15 december 2014 via http://www.lactatie.info/voordelen-voor-kind

La Leche League (2014)
Gevonden op het internet op 15 december 2014 via https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/149-energiebelasting-en-voordelen-borstvoeding-voor-li

Medela (s.a.)
Gevonden op het internet op 15 december 2014 via http://www.medela.com/BX/nl/breastfeeding/good-to-know/breastfeeding-benefits.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s