Het breken van de vliezen

Tijdens je bevalling wordt er nog zeer regelmatig overgegaan op het breken van de vliezen, maar waarom zou je dat doen? En wat voor nut hebben de vliezen tijdens de bevalling? Zijn er andere opties?

Spontaan breken van de vliezen
Meestal (vrijwel altijd) breken je vliezen spontaan tijdens de bevalling. Soms breken ze al voordat je weeën hebt en merk je door het breken van de vliezen dat je bevalling begonnen is. Vaker breken ze tijdens de bevalling, als de weeën al op gang zijn. (de verloskundige, s.a.).

Nut van vliezen tijdens bevalling
De vliezen kunnen erg nuttig zijn tijdens de bevalling. De vliezen (en het vruchtwater) beschermen je baby tijdens de bevalling, bijvoorbeeld tegen de heftige weeën, maar ook tegen infecties. Tevens geven de vliezen extra druk op de baarmoedermond, waardoor deze de ontsluiting een handje helpen. Als laatste zorgen de vliezen er ook voor dat de navelstreng niet kan uitzakken. Dit is een complicatie, waarbij de navelstreng door de vagina naar buiten zakt. Het hoofdje drukt dan op de navelstreng, waardoor het kindje te weinig zuurstof binnenkrijgt. (De verloskundige, s.a.; Bogaerts, Geerdens & Gooris, 2009).

Waarom kunstmatig vliezen breken?
Tegenwoordig wordt er helaas vaak voor gekozen om de vliezen kunstmatig te breken, als ze zelf nog niet gebroken zijn. Op de een of andere manier denken zorgverleners vaak dat de vliezen nu eenmaal moeten breken tijdens de weeën en dat ze niet spontaan zullen breken naarmate de baring vordert. Of ze denken dat de baring sneller verloopt als je de vliezen breekt. Dit zijn 2 grote misverstanden.
– De vliezen kunnen prima breken tijdens het persen en zelfs dat is geen noodzaak. Een kindje kan ook prima in de vliezen geboren worden.
– Uit onderzoek is gebleken dat het routinematig breken van de vliezen de baring niet versnelt (KNOV, 2013).
Kortom er is geen enkele reden om de vliezen routinematig te breken! Het is zelfs zo dat het kunstmatig breken van de vliezen, voordat mevrouw 3 cm ontsluiting heeft bereikt, zinloos is en kan zorgen voor onnodige interventies, zoals bijstimulatie of een keizersnede (KNOV, 2006).

Een andere reden voor het breken van de vliezen is een baring die niet vordert, hoewel dit nog niet bewezen nuttig is (KNOV, 2006). Het is mogelijk dat het er voor zorgt dat de bevalling beter vordert, maar zeker weten doen we het niet.

Het breken van de vliezen is een behoorlijke interventie. Je moet opnieuw vaginaal onderzoeken, wat geen enkele vrouw prettig vind. Tevens brengt het ook risico’s met zich mee, zoals een infectie of de uitzakking van de navelstreng. Om die redenen ben ik dan ook huiverig voor het toepassen van het breken van de vliezen bij een ‘langzamere baring’ (standaard doe ik het sowieso al niet!).  Ik ben er van overtuigd dat elke vrouw op haar eigen manier baart en je dus geen tijd op de baring kunt plakken. Als je merkt dat de baring echt stagneert, kun je ook andere opties proberen, voordat je overgaat op het breken van de vliezen. Zo zijn het geven van extra mentale steun, het nemen van een bad, het wisselen van houding, even wat eten of drinken (afleiding), tepelstimulatie en het legen van de blaas of het rectum, wel al nuttig gebleken bij een trager verloop van de baring (KNOV, 2006).

Helaas denken veel zorgverleners er anders over. Zij proberen deze methodes niet eens, maar gaan gelijk over op het breken van de vliezen (NVOG, 2006). Bij een echte niet vorderende baring, is het zo dat mevrouw naar het ziekenhuis moet. In het ziekenhuis is het eerste wat ze doen toch het breken van de vliezen, ook al is het nog niet bewezen nuttig. Ik zou er dus voor kiezen om bij een thuisbevalling eerst de andere opties te proberen en als dit niet werkt alsnog de vliezen te breken. Op die manier heb je toch nog de kans om thuis af te wachten of het breken van de vliezen bij deze mevrouw zin heeft.

Conclusie
Als een zorgverleners zomaar besluit je vliezen te breken, terwijl je bevalling eigenlijk nog prima verloopt, schroom niet om er iets van te zeggen (ook handig dit op te nemen in je bevallingsplan!). Het is niet nodig en niet nuttig! Als je merkt dat je bevalling wat stagneert of wel erg traag verloopt, wees niet bang. Elke bevalling verloopt op zijn eigen manier. Willen ze je vliezen gaan breken om deze reden? Je kunt altijd eerst voorstellen om bijvoorbeeld in bad te gaan, te veranderen van houding of eens te gaan plassen. Wie weet is dit net het zetje wat je nodig hebt.

Lisa Williams @Flickr
Lisa Williams @Flickr

Bronnen:
Bogaerts, A., Geerdens, L., & Gooris, F. (2009). Normale baring en kraambed (3e dr.). Antwerpen: Garant.

De verloskundige (s.a.)
Gevonden op het internet op 4 december 2014 via http://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/135/vliezen-breken/

KNOV (2006) Niet-vorderende ontsluiting: Aanbevelingen voor verloskundig beleid, begeleiding en preventie. Gevonden op het internet op 4 december 2014 via http://www.knov.nl/fms/file/knov.nl/knov_downloads/455/file/KNOV-Standaard%20Niet%20vorderende%20ontsluiting.pdf?download_category=overig

KNOV (2013)
Gevonden op het internet op 4 december 2014 via http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-
overzicht/detail/routine-amniotomie-verkort-de-duur-van-de-baring-niet/1144

NVOG (2006)
Gevonden op het internet op 4 december 2014 via http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&richtlijn_id=689

4 gedachtes over “Het breken van de vliezen

 1. Heel nuttig artikel! Onbegrijpelijk dat dit nog steeds standaard wordt gedaan. Laten artsen dit achterwege als je het in je geboorteplan opneemt?

  Like

 2. Goede informatie. Daar waar het jaren geleden uit den boze was om de vliezen te breken, is dat nu aan de orde van de dag!
  Als de vliezen breken, vanzelf of door de verloskundige , moet er bevallen worden, Immers de bescherming die de vliezen geven tegen infectie , is weg.
  Als de vliezen nog staan en de weeeen worden minder, kun je proberen geweest te gaan slapen, of ontspannen, geduld kan je hier verder helpen.
  Het helpt om een geduldige verloskundige uit te zoeken. Zet je mening hierover zeker in je bevalplan en laat je niet inleiden op basis van ongemak en ongeduld .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s