Geboorteplan

Nog lang niet alle aanstaande ouders zijn op de hoogte van een geboorteplan, terwijl een geboorteplan eigenlijk een heel handig hulpmiddel is, zowel voor jezelf en je partner als voor de zorgverleners.

Wat is een geboorteplan?
(de verloskundige, s.a.; Spruit, 2009; Cicli, s.a)
Een geboorteplan is eigenlijk een lijst waarin je al jou wensen rondom de bevalling opneemt. Op deze manier maak je dit kenbaar aan jezelf, maar ook aan je partner en alle hulpverleners. Deze wensen kunnen heel uiteenlopend zijn en daardoor niet vanzelfsprekend voor de hulpverleners. In een geboorteplan worden vaak de volgende onderwerpen opgenomen:
Bevalling
– Plaats van bevallen: thuis, geboortecentrum, ziekenhuis
– Sfeer rondom de bevalling: muziek, kaarsjes, wierrook, gedimd licht..
– Begeleiding tijdens de bevalling: wie wil je erbij hebben? Partners, ouders, vrienden, vriendinnen, verloskundige..
En wanneer wil je dat zij je komen begeleiden?
– Op wat voor manier wil je je weeën opvangen? Staand, liggend, in bad, onder de douche, lopend, op bed, op de bank, wiegend, op de baarkruk, op de bal..
– Op wat voor manier wil je omgaan met pijn? Warmte, afleiding, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen hypnobirthing, ontspannende handeling: massage, muziek, geurtjes…
Ziekenhuis
– Als de pijn je teveel wordt, wil je dan over op medicamenteuze pijnstilling?
Zo ja, wat voor soort medicamenteuze pijnstilling? Ruggenprik, pethidine, remifentanil…
– Wat vind je van interventies zoals een infuus, een keizersnede, een kunstverlossing (vacuüm), een knip, het breken van de vliezen, een CTG, een inwendige elektrode, inwendig vaginaal onderzoek?
– Wat zijn je wensen als het toch uitloopt op een keizersnede?
– Wie gaat er mee? Skin-to-skin contact? Kennismaking met je kindje?
– Als je in het ziekenhuis verblijft na je bevalling, heb je speciale wensen?
– Voeden op verzoek, altijd op dezelfde kamer…
– Als je kindje onverwachts toch van je gescheiden moet worden in verband met gezondheidsproblemen, heb je hierin speciale wensen?
– Bepaalde knuffeltjes die mee moeten, bepaalde belangrijke gebruiken..
Pasgeborene
– Welke voeding wil je je kindje geven? Borstvoeding/flesvoeding
– Wat vind jij belangrijk direct na de geboorte? Huid op huid contact, direct borstvoeding, wie knipt de navelstreng door, direct gewassen of niet…

Belang van een geboorteplan (de verloskundige, s.a.; Spruit, 2009)
Een geboorteplan geeft jezelf inzicht in jouw wensen rondom jouw bevalling. Hoewel jouw wensen voor de bevalling nog zo duidelijk kunnen zijn, het is niet altijd gemakkelijk om deze ook duidelijk te maken tijdens de bevalling zelf. Soms bevind je je helemaal in je eigen cocon of gaat het allemaal veel te snel om duidelijk te maken wat je wilt. Voor je verloskundige kan een geboorteplan erg handig zijn. Zij hoeft op momenten niet meer nadrukkelijk te vragen naar je wensen, aangezien ze deze al kent. Zo kan zij hier gemakkelijker rekening mee houden. In het ziekenhuis wordt er niet altijd naar een geboorteplan gekeken, aangezien ze daar vaak wisselen van dienst. Daarom is het ook belangrijk dat je partner op de hoogte is van je wensen en deze naar voren kan brengen tijdens de bevalling, als je dit zelf niet lukt.

Bespreken van geboorteplan
Het geboorteplan bespreek je met je eigen verloskundige. Zij kan ook aangeven of jouw plan reëel is of niet en kan zo extra tips en adviezen geven. Als je in het ziekenhuis bevalt kun je het geboorteplan ook afgeven aan de dienstdoende zorgverlener, zodat deze het alvast kan doorlezen en in je dossier kan stoppen.

Belangrijk!
Geen enkel geboorteplan is bindend. Niet voor jezelf, maar ook niet voor de zorgverlener. Als je tijdens de bevalling toch merkt dat je bepaalde dingen anders wilt, is dat geen probleem. Maar het is ook zo dat als er tijdens je bevalling er iets gebeurd waardoor jij of je kindje een risico loopt, de zorgverlener van het plan kan afwijken.

Voorbeelden van geboorteplannen kun je vinden op http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/ en op http://www.cicli.nl/voorbeeld_en_ervaring.htm

J.K. Califf @Flickr
J.K. Califf @Flickr

Bronnen:
Cicli (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 december 2014 via http://www.cicli.nl/voorbeeld_en_ervaring.htm

De verloskundige (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 december 2014 via http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/

Spruit, J. (2009) Een geboorteplan voor je bevalling. Gevonden op het internet op 2 december 2014 via http://kiind.nl/articles/72/Eengeboorteplan.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s