Borstvoeding als anticonceptie

Naast Natuurlijke Familie Planning (NFP, Sensiplan) is er nog een natuurlijke vorm van anticonceptie. De LAM methode berust op de natuurlijke werking van borstvoeding als anticonceptie.

Borstvoeding als anticonceptie
Wanneer een kersverse moeder borstvoeding geeft, menstrueert ze vaak niet (Richtlijn borstvoeding, 2011). Borstvoeding zorgt er voor dat je lichaam prolactine aanmaakt. Dit is een hormoon dat er voor zorgt dat het hormoon GnRH niet afgegeven wordt. Dit hormoon (GnRH) stimuleert de hypofyse die ervoor zorgt dat je een eisprong krijgt. Dit gebeurt nu dus niet, met als gevolg dat je ook geen eisprong krijgt. (Richtlijn borstvoeding, 2011; La Leche League, 2014).

De voorwaarden (Ottovay, s.a.; Berghuijs, s.a.; de Reede, 2009)
Het klinkt zo mooi: als je borstvoeding geeft kun je niet zwanger worden, maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:
– Voeden op verzoek gedurende de hele dag, dus ook ’s nachts. Tevens mag er overdag niet meer als 4 uur tussen een voeding zitten en ’s nachts niet meer als 5 uur. Het gaat om volledige borstvoeding, dus er mag niet gekolfd worden. Kolven is niet mogelijk, aangezien het kindje zo niet zuigt aan je borst, wat er voor zorgt dat er niet de juiste hoeveelheid hormonen wordt afgegeven.
– Gedurende de eerste 6 maanden geen bijvoeding. Als een kindje bijvoeding krijgt, drinkt het minder aan de borst, waardoor dus het hormoon prolactine daalt en je meer kans hebt op een eisprong.
– Als je pas bevallen bent, verlies je nog wat bloed. Als je na de 56ste dag (of na 8 weken) na je bevalling opnieuw bloed verliest, is de LAM methode ook niet betrouwbaar meer. Indien je na de 56ste dag namelijk bloed verliest, betekent dit dat je menstrueert. De voorwaarde is dus dat je niet menstrueert.

Indien aan al deze voorwaarden is voldaan, kun je borstvoeding gebruiken als anticonceptie, maar dit kan maar tot 6 maanden na je bevalling. Na 6 maanden heb je veel meer kans op een zwangerschap. (Ottovay, s.a.; de Reede 2009)

Betrouwbaarheid
Dat de LAM-methode betrouwbaar is als je aan alle voorwaarden voldoet, is met verschillende onderzoeken bewezen. De betrouwbaarheid bedraagt 98%. Het condoom is bijvoorbeeld minder betrouwbaar (98-95%). (Brand et al., 2011; Berghuijs, s.a.; Ottovay, s.a.).

Conclusie
De LAM-methode is betrouwbaar als je aan alle voorwaarden voldoet. Deze methode is dan ook een prettige vorm van een natuurlijke anticonceptie en aan te raden aan vrouwen die geen gebruik willen maken van hormonale anticonceptie, aangezien de LAM-methode betrouwbaarder is als het condoom.

Valentina Yachichurova @Flickr
Valentina Yachichurova @Flickr

Bronnen
Berghuijs, S. (s.a.) Borstvoeding als voorbehoedmiddel: de LAM-methode. Gevonden op het internet op 26 november 2014 via http://www.ouders.nl/artikelen/borstvoeding-als-voorbehoedmiddel-de-lam-methode

Brand, A., Bruinsma, A., van Groeningen, K., Kalmijn, S., Kardolus, I., Peerden, M., Smeenk, R., de Swart, S., Kurver, M., & Goudswaard, L. (2011) NHG-standaard anticonceptie. Gevonden op het internet op 26 november 2014 via https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anticonceptie

De Reede, A. (2009). Begeleiding bij Borstvoeding. Borstvoeding Natuurlijk en de stichting Zorg voor Borstvoeding.

La Leche League (2014)
Gevonden op het internet op 26 november 2014 via https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/72-anticonceptie-en-vruchtbaarheid

Ottovay, K. (s.a.) Borstvoeding en anticonceptie. Gevonden op het internet op 26 november 2014 via http://www.borstvoeding.com/aanverwant/vruchtbaarheid/aconc.html#4

Richtlijn borstvoeding (2011)
Gevonden op het internet op 26 november 2014 via http://www.richtlijnborstvoeding.nl/richtlijn/anticonceptie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s