Sensiplan

Regelmatig hoor ik vrouwen klagen over de pil of het condoom en vaak hoor ik ze zeggen dat ze niet goed tegen die hormonen (van de pil/spiraal) kunnen, maar niet goed weten wat ze dan kunnen gebruiken om niet zwanger te raken. Dan komt uiteraard Sensiplan voorbij!

Sensiplan, ofwel Natuurlijke Familie Planning, is een methode waarmee je je vruchtbare dagen kunt bepalen. Je kunt Sensiplan dan ook gebruiken voor 2 doeleinden: zowel om niet zwanger te worden als om wel zwanger te worden. (NFP, 2009)

Hoe werkt Sensiplan?
Om Sensiplan te gebruiken om zwanger te worden of juist niet zwanger te worden, moet je een cursus volgen met erkende consulenten. Dit gaat om 4 à 5 avonden samen met je partner. Tijdens deze cursus leer je je eigen lichaam te herkennen. Sensiplan is namelijk gebaseerd op je eigen lichaamskenmerken: je basale, ochtendtemperatuur, je slijmvlies en je baarmoedermond. (NFP, 2009)

Basale temperatuur (Sensiplan, 2013)
Het is de bedoeling dat je elke ochtend je temperatuur opneemt, aangezien je temperatuur licht stijgt vlak voor de eisprong. (0,3 – 0,5 graden hoger)

Slijmvlies (Sensiplan, 2013)
Gedurende je cyclus, verandert je baarmoederhalslijm van consistentie. Je slijmverlies wordt geproduceerd door bepaalde kliertjes die zich rondom de baarmoedermond bevinden. In je onvruchtbare periode, is je slijmverlies taai, romig wit en dik. Rondom je cyclus wordt je slijmverlies meer, dunner en doorzichtiger. Dit slijmvlies is makkelijker doordringbaar voor zaadcellen. Je slijmvlies kun je waarnemen aan de ingang van je vagina.

Baarmoedermond (Sensiplan, 2013)
Je baarmoedermond verandert ook gedurende de cyclus. Door je baarmoedermond regelmatig te betasten, voel je dat de ligging en de stevigheid verandert. Tevens verandert ook de opening. Tijdens je onvruchtbare periode ligt je baarmoedermond laag en is deze ook gesloten, tijdens je vruchtbare periode gaat de baarmoedermond hoger liggen, wordt deze zachter en gaat deze open.

Door deze 3 signalen te observeren en te noteren op een cycluskaart, leer je je eigen lichaamstekens te interpreteren en op deze manier vast te stellen wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het is misschien prettig om te weten dat het betasten van je baarmoedermond niet perse noodzakelijk is.

Wanneer je je lichaamstekens geleerd hebt te interpreteren kun je deze dus voor 2 doeleinden gebruiken. Wanneer je zwanger wilt worden, weet je op welke dagen je vruchtbaar bent en op welke dagen je dus het beste geslachtsgemeenschap kunt hebben om zwanger te worden. Wanneer je Sensiplan gebruikt om niet zwanger te worden, weet je op welke dagen je geen onveilige gemeenschap kunt hebben. Je kunt er dan voor kiezen om op die dagen geen gemeenschap te hebben of je kunt gebruik maken van een condoom. Buiten je vruchtbare dagen kun je dus prima gemeenschap hebben zonder condoom.

Hoe betrouwbaar is Sensiplan bij gebruik om niet zwanger te worden? (Sensiplan, 2013)
Sensiplan is ontstaan na jarenlang onderzoek en is dus zeker een betrouwbare methode als er voldaan wordt aan meerdere voorwaarden :
– Je houden aan de Sensiplan regels
– Je cyclus correct interpreteren
– Beide partners moeten gemotiveerd zijn
– Goede begeleiding

Uit onderzoek is gebleken dat Sensiplan een PI heeft van 0,4. Dit houdt in dat er slechts 1 ongewenste zwangerschap optreedt bij 3250 cyclussen. Dit is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de pil en betrouwbaarder als bijvoorbeeld het pessarium of het condoom.

Niet iedereen vindt dit een prettige methode, maar voor vrouwen die geen zin meer hebben in hormonen en die hun lichaam graag willen leren kennen en herkennen is dit een prettige methode.

TipsTimesAdmin @Flickr
TipsTimesAdmin @Flickr

Bronnen
NFP (2009)
Gevonden op het internet op 21 november 2014 via http://nfp-nederland.nl/default.asp?iId=JMMGD

Sensiplan (2013)
Gevonden op het internet op 21 november 2014 via http://www.sensiplan.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s