Waterbevalling

Warm water kan tijdens je bevalling een welkome pijnverlichting bieden, net als tijdens je menstruatie. Toch wordt er nog niet vaak voor gekozen. Tegenwoordig kiest men steeds meer voor de ruggenprik, terwijl daar veel meer risico’s aan kleven. Een waterbevalling is een natuurlijke vorm van pijnstilling, maar wat voor (mogelijke) voordelen biedt een waterbevalling nog meer?

(mogelijke) Voordelen van een waterbevalling voor het kind (Garland, 2011)
– De zuurstofvoorziening voor de baby, tijdens de bevalling, verbeterd. (Door meer ontspanning van de moeder)
– De overgang van baarmoeder naar buitenwereld is meer geleidelijk.

(mogelijke) Voordelen van een waterbevalling voor mevrouw (Harper, 2006)
– Ontspannen omgeving (ook omdat een waterbevalling vaak thuis plaats vind)
– Snellere bevalling (doordat de bevallende vrouw meer ontspant)
– Verlaging van de bloeddruk
– Pijnstilling voor de bevallende vrouw
– Zorgt voor minder vraag naar medicamenteuze pijnstilling
– Minder rupturen, minder knippen

Mogelijke complicaties
De complicaties zijn in de meeste gevallen niet gelinkt aan de waterbevalling, maar aan de bevalling zelf. Zo kan je mogelijk een infectie oplopen in bad, maar uiteindelijk heb je hier meer kans op buiten het bad (Garland, 2011). En ja het is mogelijk dat je een flinke bloeding krijgt, maar dit is gelinkt aan de bevalling zelf. Een verloskundige is opgeleid om overmatig bloedverlies op te sporen en zal dan ook zeker ingrijpen en eventueel vragen om uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten. Een mogelijke complicatie die echt gelinkt is aan een waterbevalling is verdrinking (zeer zeldzaam!), maar uiteraard zijn verloskundigen (en uzelf!) zeer oplettend en zullen ze er alles aan doen om te voorkomen dat het kindje met het gezicht in het water terecht komt.

Waarom kiezen voor een waterbevalling?
In een ziekenhuis is het vaak niet mogelijk om werkelijk te bevallen in het water, maar als je thuis bevalt, is dit wel mogelijk! Doordat water pijnstillend werkt, ontspan je ook meer. Tevens heeft je thuisomgeving vaak een geruststellende en daardoor ook ontspannende werking op je. Dit alles kan er voor zorgen dat de bevalling bespoedigd wordt. Hoewel je dus vaak in het ziekenhuis niet kunt bevallen in bad, zijn er soms wel bevalbaden. Indien je weet dat deze aanwezig is, zou ik zeker er voor kiezen om de weeën op te vangen in bad. Ook dan maak je optimaal gebruik van de pijnstillende en ontspannende werking. Dit heeft dus ook effect op je bevalling en op je kindje. Tevens zorgt dit er vaak voor dat je niet hoeft te grijpen naar eventuele medicamenteuze pijnstilling, zoals een ruggenprik.

Al met al is een waterbevalling dus alleen maar goed voor je! Wel moet je hier op tijd over nadenken, aangezien er vaak van je wordt verlangt dat je een bevalbad besteld. Verloskundigen in Nederland willen vaak dat je een echt bevallingsbad besteld/huurt, maar je kunt ook prima in een zwembadje of je eigen bad bevallen, indien dit voldoet aan bepaalde eisen (Oerbron, s.a.), maar dit zal je moeten afkaarten met je eigen verloskundigen:
– Het bad moet voldoende diep zijn, zodat je je buik goed onderwater kunt brengen. Dit zorgt voor voldoende pijnstilling. (+/- 60 cm)
– Er moet voldoende ruimte om het bad heen zijn, zodat de verloskundige er eventueel bij kan, maar ook uw partner!
– Bad moet goed schoongemaakt kunnen worden.
– De rand moet voldoende stevig zijn, zodat u goed om het bad kunt leunen.
– Sommige baden bezitten een opblaasbare bodem, dit is extra comfortabel.

Uiteraard zorgt het huren van een bevallingsbad er niet voor dat je uiteindelijk ook in bad moet bevallen! Hier kies je nog altijd zelf voor en je kunt dit op het moment zelf nog bepalen (al moet het bad natuurlijk wel in huis zijn, voor als je het toch wilt). Vaak worden er ook informatieavonden bij verloskundigenpraktijken georganiseerd om je meer informatie te geven over waterbevallingen. Indien je meer informatie wilt, mag je ook altijd een berichtje sturen!

eyeliam @Flickr
eyeliam @Flickr

Bronnen
Harper, B (2006). Guideline for a Safe Water Birth. Waterbirth International. Gevonden op het internet op 24 november 2014 via http://www.waterbirth.org/assets/documents/Guidelines%20for%20safe%20Water%20use.pdf

Garland, D. (2011). Revisiting waterbirth: an attitude to care. Hampshire: Palgrave Macmillan.

Oerbron (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 november 2014 via http://www.oerbron.nl/waterbev/verloskun.html

Advertenties

Een gedachte over “Waterbevalling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s