Do or don’t: strippen.

De veilige termijn waarin je kunt bevallen is tussen de 37 en de 42 weken. Je uitgerekende datum valt op 40 weken. Wat veel vrouwen niet beseffen is dat, zeker bij je eerste kindje, het vaak langer duurt als 40 weken. Als je boven de 42 weken zwangerschap komt, wordt je vaak ingeleid, aangezien een zwangerschap van meer dan 42 weken geassocieerd wordt met een kans dat het kindje in de baarmoeder overlijdt (NVOG, 2007). Soms komen die 42 weken erg dichtbij. De verloskundige kan dan voorstellen om je te strippen, maar wat is dat nu eigenlijk precies?

Wat is strippen?
Bij strippen voert de verloskundige allereerst een inwendig onderzoek uit. Hierbij voelt ze of er al enigszins ontsluiting is. Als dit het geval is kan ze met haar vingers door de opening van de baarmoedermond naar binnen en maakt ze met haar vingers de vliezen los van de baarmoedermond, dit noemen we strippen. Door het loswoelen van de vliezen, komen er hormonen vrij, prostaglandines. Deze hormonen zijn van belang bij het opstarten van de baring. (KNOV, s.a.) Strippen wordt tussen de 41ste en de 42ste zwangerschapsweek toegepast, aangezien het nog niet bewezen effectief is voor de 41ste zwangerschapsweek (Hamerlynck & Middeldorp, 2005).

Heeft het zin?
Uit onderzoek blijkt dat het aantal zwangeren van boven de 41 weken afneemt doormiddel van strippen (NVOG, 2007; Duijs & Koornstra, 2007).  Dit wil dus zeggen dat strippen wel degelijk effectief kan zijn. Niet iedereen zal er profijt van hebben, maar het kan zijn dat het er wel voor zorgt dat je weeën binnen 20 uur beginnen (KNOV, s.a.). Verder blijkt dat strippen geen verhoogd risico geeft op een keizersnede, vroegtijdig breken van de vliezen of een infectie van moeder of kind (Hamerlynck & Middeldorp, 2005).

Wat zijn de nadelen?
Sommige vrouwen voelen niks van strippen, maar andere vrouwen vinden het een erg pijnlijke interventie. Tevens kan er na het strippen bloedverlies op treden. (NVOG, 2007; KNOV s.a.)

Conclusie
Het is dus een kwestie van het afwegen van voor- en nadelen. Strippen kan er voor zorgen dat binnen 20 uur je weeën opgang komen (indien het na 20 uur gebeurd is dit niet naar aanleiding van het strippen), indien je gestript wordt tussen de 41ste en de 42ste zwangerschapsweek. Hiermee kan er voorkomen worden dat je naar het ziekenhuis moet voor een inleiding met alle toeters en bellen (vaak vliezen breken, een infuus, continue aan de monitor etc.), maar strippen kan ook erg pijnlijk zijn en zorgen voor bloedverlies. Strippen is een interventie, maar kans soms voorkomen dat er meer interventies moeten plaats vinden. Al met al is dit dus een zeer persoonlijke keuze, die alleen mevrouw en haar partner zelf kunnen en mogen maken.

Kristin Banks @Flickr
Kristin Banks @Flickr

Bronnen
Duijs, C.F.M., & Koornstra, E. (2007) Een literatuurstudie naar de effectiviteit van het strippen van de vliezen. Gevonden op het internet op 2 april 2014 via http://www.kennispoort-verloskunde.nl/vingervlug.aspx

Hamerlynck, J.V.Th. H., & Middeldorp, S. (2005) Uit de Cochrane Library: routinematig losmaken van de vliezen (‘strippen’) ter inleiding van de baring bij aterme zwangeren wel effectief, maar niet altijd zinvol. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 149:2508-10. Gevonden op het internet op 2 april 2014 via http://www.ntvg.nl/publicatie/uit-de-cochrane-library-routinematig-losmaken-van-de-vliezen-39strippen39-ter-inleiding-v/volledig

KNOV (s.a.)
Gevonden op het internet op 28 november 2014 via http://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/82/strippen/

NVOG (2007)
Gevonden op het internet op 28 november 2014 via http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&richtlijn_id=749

4 gedachtes over “Do or don’t: strippen.

 1. Sorry, ik snap ‘m niet. Je schrijft dit: ‘Hiermee kan er voorkomen worden dat je naar het ziekenhuis moet voor een inleiding met alle toeters en bellen.’ Maar niemand ‘moet’ toch naar het ziekenhuis, kritische verloskundige? Vrouwen hebben toch zelfbeschikkingsrecht, kritische verloskundige? Ze hoeven zich toch niet te onderwerpen aan een protocol, kritische verloskundige? Is het niet een beetje omgekeerde wereld dat vrouwen een invasieve handeling ondergaan puur om te voorkomen dat ze anders doorgestuurd worden, kritische verloskundige? Ik vraag me af hoeveel vrouwen vrijwillig voor die handeling zouden kiezen als ze niet de dreiging achter zich zouden hebben dat ze anders verwezen zouden worden zonder daar zelf keuze in te hebben.

  Like

  1. Beste Renske,
   Dat klopt allemaal. Iedereen heeft een eigen keuze en niemand móet naar het ziekenhuis. Wel is het zo dat elke zwangere goed geïnformeerd moet worden over de reden waarom er in Nederland meestal na 42 weken wordt gekozen voor een inleiding en daar tegenover: de risico’s van het inleiden, vind je niet Renske? En je moet je afvragen waar je dan wel de grens legt, toch Renke? Zo kan iedereen een weloverwogen keuze maken. En voor de een zal dit strippen zijn en voor de ander zal dit toch afwachten zijn. Niemand is verplicht om zich te laten strippen of zich te laten doorsturen. Iedereen heeft hierin een vrije keuze. Een andere gedachtegang moet hierin ook meegenomen worden: een verloskundige heeft het recht om een zorgvraag buiten een richtlijn te weigeren, maar ze moet dan wel zorgen dat je alsnog een verloskundige vindt die meegaat in jouw vraag. Ook belangrijk om dat allerlaatste stukje te vermelden!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s