Hands off of Hands on?

De werkelijke geboorte noemen wij de uitdrijving. Hierbij wordt eerst het hoofd van het kindje geboren, waarna de schouders en de rest van het lichaam volgen. De verloskundige kan deze geboorte op twee manieren begeleiden: hands off en hands on.

Hands on
De hands on methode wordt in Nederland het meest gebruikt. Hierbij gebruikt de verloskundige haar handen om het hoofd en de schouders van het kindje geboren te laten worden. Hierbij ondersteunt de verloskundige ook vaak het gebied tussen vagina en anus, het perineum, omdat dit het gebied is waar je kunt inscheuren.

Hands off
De hands off methode wordt nog heel weinig gebruikt in Nederland. De Nederlandse verloskundigen houden de touwtjes graag in handen en vinden het dan ook vaak moeilijk om de controle los te laten. Bij de hands off methode gebruikt de verloskundige haar handen namelijk niet tijdens de uitdrijving. Dit houdt dus in dat er geen contact is tussen de handen van de verloskundigen en het lichaam van de pasgeborene (tenzij noodzakelijk uiteraard). Tevens raakt de verloskundige het perineum ook niet aan.

Zeer vaak wordt er in Nederland dus gebruik gemaakt van de hands on methode. Deze methode wordt toegepast omdat dit zou zorgen voor minder rupturen, maar dit is niet uit onderzoek gebleken. Er zijn verscheidene onderzoeken verricht naar beide methodes. Zo concludeert een onderzoek dat de hands off methode zorgt voor minder rupturen, minder bloedingen in het kraambed en minder knippen (Foroughipour, Firuzeh, Ghahiri, Norbakhsh & Heidari, 2011). Andere onderzoeken concluderen dat er geen verschil is tussen hands on en hands off in hoeveelheid/soorten rupturen (Aasheim, Nilsen, Lukasse & Reinar, 2011; de Souza Caroci da Costa & Gonzalez Riesco, 2006). Het is dus nog niet mogelijk om hier een onderbouwde conclusie uit te trekken, totdat er meer onderzoek is gedaan.

Aangezien ik vind dat je de natuur zoveel mogelijk zijn gang moet laten gaan, vind ik het onbegrijpelijk dat verloskundigen zo vaak met hun handen de bevalling proberen te leiden. Vrouwen zijn gemaakt om te bevallen, dat is niet de taak van de verloskundige, zolang alles goed verloopt. Zolang nog niet gebleken is wat nu juist de beste methode is, vind ik dan ook dat de hands off methode de best methode is.

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr

Bronnen
Aasheim, V., Nilsen, A.B., Lukasse, M., & Reinar, L.M. (2011) Perineal techniques during the second stage of labour for reducing perineal trauma. Cochrane Database Syst Rev, 7(12).

De Souza Caroci da Costa, A., & Gonzalez Riesco, M.L. (2006) A comparison of “hands off” versus “hands on” techniques for decreasing perineal lacerations during birth. Journal of midwifery & women’s health, 51(2), 06-11. http://www.researchgate.net/publication/7272571_A_comparison_of_hands_off_versus_hands_on_techniques_for_decreasing_perineal_lacerations_during_birth

Foroughipour, A., Firuzeh, F., Ghahiri, A., Norbakhsh, V., & Heidari, T. (2011) The effect of perineal control of hands-on and hands-poised methods on perineal trauma and delivery outcome. Journal of Research in Medical Science, 16 (8), 1040-1046. Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263081/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s