Striae

Striae, ofwel zwangerschapsstriemen, datgene waar vrouwen vaak tegenop zien als ze zwanger worden. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Wat kun je er tegen doen? Is het überhaupt wel te voorkomen? En wat als je het al hebt?

Ontstaan van striae
Tijdens de zwangerschap begint je buik (en je borsten trouwens ook!) snel te groeien. Je huid moet flink meegroeien wil hij het tempo van je buik bij kunnen houden. Door deze snelle groei kunnen er scheurtjes ontstaan in het onderhuids bindweefsel. Deze scheurtjes zijn rood of paars gekleurd en noemen we striae. (KNOV, s.a.a; Mens en gezondheid, 2014a).

Wie krijgt striae?
Ongeveer 90% van alle zwangere vrouwen ontwikkelt striae. De kans is zelfs nog groter als je moeder tijdens haar zwangerschap(pen) ook striae heeft ontwikkelt. Het ontstaan van striae is dus enigszins erfelijk bepaald. (Krieger, 2013).

Wat kun je er tegen doen?
Het voorkomen van striae is eigenlijk niet mogelijk, dit ook omdat het regelmatig erfelijk bepaald is. Al die crèmes die zichzelf verkopen als anti-striae crème zijn dus complete onzin. Het is namelijk niet bewezen dat crèmes striae kunnen voorkomen. (Krieger, 2013).

Je kunt de striae dus niet voorkomen, maar je kunt wel proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken door je huid in goede conditie te houden. Zo zou je mogelijkerwijs het aantal striemen bijvoorbeeld kunnen beperken. Dit kun je doen door voldoende water te drinken, een goed ondersteunende bh te dragen, niet meer aan te komen dan nodig is, je huid soepel te houden door te smeren met crèmes (een goedkope, hydraterende bodylotion is prima!) en aan lichaamsbeweging te doen, maar als je dit allemaal doet, wil dit dus zeker niet zeggen dat je geen striae ontwikkelt! (Mens en gezondheid, 2014b; Krieger, 2013; KNOV, s.a.b).

Wat als er al striae is ontstaan?
Als je eenmaal striae ontwikkelt hebt, jeukt dit vaak erg. Hierbij kan het helpen om de striemen af te spoelen met koud water en om de huid goed in te smeren met crème. (Krieger, 2013).

Helaas zullen de striemen nooit verdwijnen. Ze worden naarmate de tijd verstrijkt wel lichter van kleur. Veel vrouwen vinden het moeilijk om na het ontstaan van striae hun lichaam nog mooi te vinden of om deze te accepteren. Dit is natuurlijk nergens voor nodig, jouw lichaam heeft een prachtig kindje gedragen! Gelukkig hebben we nog altijd de Amerikanen die een prachtige quote hiervoor gevonden hebben: “Your body is not ruined, you’re a goddamn tiger who earned her stripes!”

Tomfreakz @Flickr2
Tomfreakz @Flickr

Bronnen
KNOV (s.a.a)
Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://www.deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/205/striae/

KNOV (s.a.b)
Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://www.deverloskundige.nl/zwangerschap/zwangerschaps-kalender/17

Krieger, E.B. (2013) The Truth About Pregnancy Stretch Marks. Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://www.webmd.com/baby/features/stretch-marks

Mens en gezondheid (2014a)
Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/92960-striae-ontstaan-behandelen-en-voorkomen.html

Mens en gezondheid, 2014b)
Gevonden op het internet op 17 november 2014 via http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/111156-zwangerschapsstriemen-striemen-voorkomen-enkele-tips.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s