GBS, iedere zwangere screenen of toch maar niet?

Groep-B-streptokokken (GBS) is een bacterie die voorkomt in de normale vaginale flora van de vrouw, maar deze bacterie kan bij kinderen een ernstige infectie veroorzaken, doordat deze bacterie soms wordt overgedragen op de baby tijdens de bevalling. Een vroege infectie ontstaat in de eerste levensweek, terwijl een late infectie pas na de eerste levensweek ontstaat. Deze infectie kan zorgen voor blindheid, doofheid, neurologische problemen en zelfs overlijden van de pasgeborene. (Redig, 2013). Maar is dit een reden om iedereen te screenen of kunnen we dat beter niet doen?

Niet elke vrouw draagt GBS bij zich. Bij ongeveer 1/5 vrouwen bevindt zich GBS in de vaginale flora. Wanneer een vrouw GBS bij zich draagt, is er 50% kans dat het kind besmet wordt met GBS tijdens de bevalling (Redig, 2013). Dit wil nog niet zeggen dat het kindje uiteindelijk ook ziek wordt. Ongeveer 1% van de kindjes die besmet werden met GBS, ontwikkelt uiteindelijk een infectie. Dit houdt in dat ongeveer 2 op de 1000 pasgeborenen GBS ontwikkelt. (NVOG, 2008).

In Nederland wordt er niet standaard gescreend op GBS, maar enkel wanneer er sprake is van een risicofactor. De risicofactoren hiervoor zijn een vroeggeboorte (voor de 37ste zwangerschapsweek), een eerder kindje gehad met een GBS-infectie, koorts tijdens de bevalling, langdurig gebroken vliezen (>18 uur) of een urineweginfectie met GBS (wanneer GBS in de urineleider komt, kan dit een urineweginfectie veroorzaken en dit kan ontdekt worden in het laboratorium wanneer er urine ingeleverd wordt voor een kweek). (NVOG, 2008). Wanneer een vrouw een risicofactor heeft zal deze sowieso antibiotica toegediend krijgen tijdens de bevalling.

In België wordt er wel standaard gescreend naar GBS. Dit heeft geleid tot een sterkte daling van het aantal pasgeborenen met een GBS infectie. Toch worden er nog altijd vrouwen gemist in België tijdens deze screening. Dit komt omdat GBS niet continue aanwezig is in de vaginale flora van de vrouw tijdens de zwangerschap. Vrouwen worden gescreend tussen de 35ste en de 37ste zwangerschapsweek. Hiervoor wordt er met een wattenstaafje een wisser afgenomen vanuit de vagina en het rectum. Als op dat moment er geen GBS aanwezig is, wordt je als negatief (zonder GBS) bestempeld, maar dat wil niet zeggen dat je tijdens de bevalling nog altijd geen GBS bij je draagt. Tevens worden er nog altijd te veel mensen als positief bestempelt. Zij hadden tussen de 35ste en 37ste week GBS in hun flora, maar tijdens de bevalling  niet meer. Als je als positief bestempeld wordt, krijg je preventief antibiotica toegediend. (Redig, 2013). Van alle vrouwen met een positieve screening tijdens de zwangerschap, bleek uiteindelijk 30% negatief te zijn tijdens de bevalling. Al deze vrouwen kregen dus onnodig antibiotica tijdens de bevalling. (McNanley, Glantz, Hardy & Vicino, 2007).

Antibiotica geven is niet meer zonder risico. Er is steeds meer sprake van een toenemende antibioticaresistentie. Persoonlijk denk ik dan ook dat het Nederlandse systeem beter is dan het Belgische systeem. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ouders thuis prima in staat zijn om te letten op de signalen van hun kind. Zij zullen snel merken wanneer er iets veranderd, zoals bijvoorbeeld dat hun kindje suf wordt of koorts ontwikkelt. Er zijn nog altijd maar weinig kinderen die uiteindelijk een GBS infectie ontwikkelen en oplettende ouders zullen dus snel merken als er iets aan de hand is met hun kind. Ik vind dat de toenemende antibioticaresistentie dan ook harder weegt als het dalen van het aantal kinderen met een GBS infectie (aangezien het er eigenlijk al maar zeer weinig zijn). Zolang er dus nog geen andere manier is om GBS te lijf te gaan dan antibiotica, zou ik dit systeem aanhouden.

Voor alle vrouwen in België: Je bent niet verplicht om je te laten screenen op GBS, maar als je je niet laat screenen en je wilt bevallen in het ziekenhuis krijg je standaard antibiotica toegediend. Als je dus van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen kun je je beter wel laat screenen, aangezien je 4/5 kans heb dat je dan geen antibiotica zult krijgen. Als je van plan bent om thuis te bevallen kun je dit afwegen. Je hoeft je dan niet te laten screenen, maar moet je dan alsnog naar het ziekenhuis toe, reken er dan wel op dat je standaard een infuus met antibiotica zult krijgen.

Gram-positive bacteria @wikipedia
Gram-positive bacteria @wikipedia

Bronnen
McNanley, A., Glantz, C., Hardy, D., & Vicino, D. (2007). The effect of intrapartum penicillin on vaginal group B streptococcus colony counts. American Journal of Obstetrics & Gynecology. 583.

NVOG (2008)
Gevonden op het internet op 13 november 2014 via http://nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=26969&richtlijn_id=827

Redig, A. (2013). Intrapartum antibioticaprofylaxis als gouden standaard of zijn er alternatieven? Het huidige GBS-beleid herbekeken. Tijdschrift voor vroedvrouwen, (19)5. 286-295.

Een gedachte over “GBS, iedere zwangere screenen of toch maar niet?

  1. Lekker makkelijk praten. 10% van de pasgeborenen die een gbs infectie oploopt overlijd. Maar ach.. dat zijn er te weinig, het kostenplaatje is daarvoor te groot en inderdaad begint antibiotica ressestentie een probleem te worden. Dat is zeker waar. Helaas gaat het hier niet over een griepje, maar over een levensgevaarlijke bacterie, die een mensenleven kan kosten! De kosten die onze zoon alleen al heeft gemaakt door deze infectie lopen tegen een miljoen aan. De papieren voor een allerlaatste redmiddel waar nog wetenschappelijk onderzoek naar werd gedaan waren al getekend. Inclusief de afkoopsom als hij zou overlijden.. maar ach, het geheel is belangrijker als het leven van onze zoon. Ik wens andere ouders die hierdoor een ziek kindje hebben gehad of een kindje hebben verloren heel veel sterkte toe♡

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s