Fopspeen en borstvoeding

Steeds vaker zie ik dat een pasgeborene baby een fopspeen toegestopt krijgt als hij of zij onrustig is. Soms is het kindje onrustig en heeft grote zuigbehoefte, maar is de moeder niet in staat om hem of haar aan te leggen (druk, visite, geen zin etc.). Soms geven ouders hun kindje gewoon een fopspeen, omdat dat erbij hoort. Maar is dit wel zo verstandig als je borstvoeding geeft?

Tepel-speenverwarring
Wanneer een kindje net geboren is, leert het langzaamaan te drinken aan de borst. Dit gaat vaak steeds beter en gemakkelijker wanneer de weken vorderen, het kindje krijgt de techniek te pakken. Het drinken aan de borst vereist dan ook een bepaalde techniek.

Het zuigen aan een fopspeen vereist een andere techniek, van een baby, dan het zuigen aan de borst:
– De mond hoeft minder ver open bij het gebruik van een fopspeen/flesje.
– Bij het drinken aan de borst maakt de baby een golvende beweging met zijn tong om de melk uit de tepel te krijgen en om deze door te slikken. Bij het drinken aan de fles of het zuigen aan een fopspeen, wordt er geen golvende beweging gemaakt, aangezien de melk hier veel gemakkelijker uit komt. Ze houden hun tong op een andere manier in hun mond, wat er voor kan zorgen dat ze bij de borstvoeding hun tong ook niet op de juiste manier krijgen, ze moeite hebben met drinken (hierdoor soms minder binnenkrijgen) en zo tepelkloven kunnen veroorzaken.

Wanneer een kindje dus regelmatig een fopspeen krijgt in de eerste weken, leert hij een andere, verkeerde techniek. Dit zorgt ervoor dat het kindje mogelijkerwijs problemen ondervindt als het terug aan de borst probeert te drinken. Het kindje raakt in de war. Dit noemen we tepel-speelverwarring. (Bon, s.a.; Borstvoeding Natuurlijk, s.a.).

Vraag en aanbod
Vaak is het hebben van zuigbehoefte de reden dat een kindje een fopspeen toegestopt krijgt, maar eigenlijk wijst zuigbehoefte op honger of troost. Wanneer je je kindje een fopspeen geeft en niet aan de borst legt, als deze honger heeft, krijgt hij minder borstvoeding binnen als dat de bedoeling is. Hiermee raakt het vraag-en-aanbodsysteem verstoord.

Het vraag-en-aanbodsysteem houdt in dat wanneer je kindje aan de borst drinkt, je borst merkt dat deze melk moet aanmaken. Wanneer het kindje minder aan de borst drinkt, merken je borsten ook dat deze voller blijven en maken ze minder melk aan. Hoe vaker je kindje dus aanligt, zuigt en de borst leegdrinkt, hoe meer melk je produceert. De melkproductie is dus afhankelijk van de behoefte van het kindje. Dit houdt dus ook in dat als je borst weinig melk produceert, je kindje vaker aan zal willen liggen. Dit zorgt er dan uiteindelijk voor dat er meer melk geproduceerd wordt. (Redactie, s.a.a) Wanneer je kindje dus een fopspeen krijgt in plaats van dat hij aangelegd wordt, wordt er minder melk geproduceerd dan waar het kindje behoefte aan heeft en komt de melkproductie niet optimaal op gang.

Wanneer je een fopspeen geeft om even de eerste zuigbehoefte te onderdrukken, mis je ook de verdere hongersignalen, zoals zuigen op de handjes, open mondje, smakken, zoeken. Dit kan er ook voor zorgen dat het vraag-en-aanbodsysteem en dus uiteindelijk de borstvoeding verstoord raakt. (Redactie, s.a.b)

Troost
Het kan ook zijn dat het kindje zuigbehoefte heeft en hiermee op zoek is naar troost, immers het aanleggen bij de borstvoeding betekent dat het kindje dicht bij de moeder is en hiermee getroost wordt. Ze moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder en hoe kan dit beter dan door dicht bij je moeder te zijn. Wanneer ze zuigen, zorgt dit als het ware voor psychologische en emotionele bevrediging, waardoor ze niet de behoefte zien om te huilen. Dit is dus eigenlijk heel natuurlijk!

Wanneer je je kindje niet wilt troosten door het aan te leggen, zijn er ook andere opties dan een fopspeen, zoals simpelweg huid op huid contact of het dragen in een draagdoek. (La Leche League, 2014).

Andere nadelen
Uit verscheidene onderzoeken is nog geen consensus gekomen. Men is er nog niet over uit of het gebruik van een fopspeen uiteindelijk tot effect heeft dat de borstvoedingsperiode ook werkelijk minder lang is. Verder zijn er ook nog geen studieresultaten over andere mogelijke nadelen zoals moederlijk vertrouwen, stuwing, afwijkende kaakstand of een huilbaby. Er wordt altijd aangegeven dat een fopspeen een optie is, zodra de borstvoeding goed op gang is, maar zolang deze nog niet goed op gang is raden verscheidene instanties zoals La Leche League, Borstvoeding.com, de WHO en Unicef, het gebruik van een fopspeen af. (Redatie, s.a.c; La Leche League, 2014). Maar zelfs als de borstvoeding op gang is, is het dus verstandig om na te denken over de mogelijke overige nadelen, die nog niet voldoende zijn onderzocht.

Shardayyy @Flickr
Shardayyy @Flickr

Bronnen
Bon (s.a.)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/tepelspeenverwarring.html

Borstvoeding Natuurlijk (s.a.)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/subjects.asp?id=250262&pid=0&mid=0

La Leche League (2014)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/111-fopspeen-en-borstvoeding

Redactie (s.a.a)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via http://www.borstvoeding.com/voorjebegint/voorbereiding/het-principe-van-borstvoeding.html

Redactie (s.a.b)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/fopspeen.html

Redactie (s.a.c)
Gevonden op het internet op 7 november 2014 via http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/fopspeen2.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s