Asymptomatische bacteriurie

Wanneer je bij de verloskundige komt voor controle, is het vaak de bedoeling dat je urine mee brengt om te kijken of daar suiker of eiwitten in zitten die kunnen wijzen op een infectie of zwangerschapsdiabetes. Zo wordt er ook tijdens de zwangerschap (tussen de 9e en 17e zwangerschapsweek) vaak eenmaal gecontroleerd of er sprake is van asymptomatische bacteriurie, ofwel een blaasontsteking zonder symptomen. Hier wordt op gecontroleerd, omdat een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan leiden tot een nierbekkenontsteking, maar ook tot vroegtijdige weeën, met als risico een vroeggeboorte (RIVM, s.a.).

Om te controleren of er sprake is van zo’n blaasontsteking, wordt er gevraagd om een midstreamstaal, ook wel een ‘gewassen plas’ genoemd. Dit houdt in dat er eerst gevraagd wordt of u uw (binnenste) schaamlippen wilt ontsmetten, om bacteriën aan de buitenkant van uw lichaam te verwijderen. Daarna mag u eerst een klein beetje plassen in het toilet. Daaropvolgend mag u de plas even ophouden en dan het middelste deel van de urine in het potje plassen. Daarna mag u het laatste deel terug in het toilet plassen. Zo wordt er dus het middelste deel van de plas opgevangen. Het idee hierachter is dat u zo de eerste bacteriën (die in de urinebuis zitten bijvoorbeeld) niet opvangt in het potje.

Maar bestaat zo’n asymptomatische bacteriurie eigenlijk wel? Zou je lichaam niet reageren als er een infectie ontstaan is? Ik ben er van overtuigd dat asymptomatische bacteriurie niet bestaat en daar heb ik verschillende redenen voor:
– Als je een midstreamurinestaal opvangt, kan het nog altijd zo zijn dat er via de lucht, via je handen of toch gewoon via de urine, bacteriën meekomen in de staal, waardoor deze bij onderzoek uitwijzen dat er een ontsteking aanwezig is, terwijl dat niet het geval is.
– Door het ontsmetten, voordat je de midstream opvangt, verwijder je ook goede bacteriën, waardoor je sowieso vatbaarder bent voor infecties, met als gevolg dat er dus juist door de screening een infectie kan ontstaan.
– Er is nog niet bewezen dat het behandelen van asymptomatische bacteriurie leidt tot minder vroeggeboortes of lagere geboortegewichten, als wanneer je deze niet behandelt (NVOG, 2011).
– Er is nog onvoldoende onderzocht of het screenen van asymptomatische bacteriurie tijdens de zwangerschap zinvol is (NVOG, 2011).

Het is dus nog niet bewezen dat asymptomatische bacteriurie echt bestaat en dat het screenen hierop zinvol is. Ik vind het dan ook niet belangrijk om te screenen tijdens de zwangerschap, aangezien dit alleen maar extra risico kan geven op onnodig antibioticagebruik, immers het behandelen is tevens nog niet bewezen nuttig. Tevens zou screenen dus juist kunnen zorgen voor een infectie, door niet te screenen blijft de normale vaginale flora intact en heb je minder kans op een urineweginfectie. Ik raad dan ook vooral aan om goed te blijven drinken tijdens de zwangerschap. Dit is altijd goed, maar zeker bij een blaasontsteking aangezien deze op die manier opgelost kan worden. (Nierstichting, 2009).

Meagan @Flickr

Meagan @Flickr

Bronnen
Nieren, nierziekten en behandeling: urineweginfecties. (2009) Nierstichting Nederland. Gevonden op het internet op 26 maart 2014 via http://www.nierstichting.nl/asset/folders/9urineweginfecties.pdf

RIVM (s.a.)
Gevonden op het internet op 3 november 2014 via http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Blaasontsteking/Blaasontsteking_en_zwangerschap

Urineweginfectie in de zwangerschap: versie 2.0 (2011) Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie. Gevonden op het internet op 26 maart 2014 via http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=4&ved=0CEAQFjAD&url=http%3A%2F%2Fnvog-documenten.nl%2Frichtlijn%2Fdoc%2Fdownload.php%3Fid%3D879&ei=CTkzU__yEYTxhQegs4GwDg&usg=AFQjCNGLz5vqqqSbjljAa6S-cGCA7WzYFw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s