Wasbare luiers

Luiers zijn duur, heel duur en tevens zorgt het voor veel afval. Hoewel er wasbare luiers bestaan, gebruiken niet veel mensen deze, terwijl het je toch erg veel geld kan besparen, ongeveer 900 euro per kind (wasbare-luier, s.a.) en tevens beschermen ze het toch al kwetsbare milieu! Veel mensen weten ook niet hoe wasbare luiers werken en vinden het bijvoorbeeld onhygiënisch. Hierbij een kort artikel om de werking van wasbare luiers uit te leggen en te laten zien dat het zeker niet onhygiënisch is.

Hoe werken ze?
Je koopt wasbare luiers, inleggers en je kunt tevens inlegdoekjes erbij kopen. Inleggers plaats je in de wasbare luier en vangen het vocht op. Inlegdoekjes zijn papieren, biologisch afbreekbare doekjes die je gemakkelijk door het toilet kunt spoelen. Wanneer je je kindje gaat verschonen draai je de luier bijvoorbeeld om boven het toilet, waardoor de inlegger met de ontlasting door het toilet gespoeld kan worden. De inleggers laten de urine wel door, dit wordt opgevangen door de wasbare luier. Na het verwijderen van de inlegger houd je dus enkel een natte luier over die je kunt wassen in de wasmachine, uitspoelen is dus niet meer nodig. Je hebt ook de mogelijkheid om geen inleggers te kopen, dan blijft de ontlasting wel in de wasbare luier zitten.

Hoe duur zijn ze?
Wasbare luiers zijn in het begin wel een grote aanschaf. Zo kun je het beste voldoende luiers in huis hebben, zeker als je niet van plan bent om elke dag te wassen. Als je om de 3 dagen wast, heb je ongeveer 20 wasbare luiers nodig. Deze kun je verkrijgen in dure internetzaken, waarbij er een mooi merkje op plakt, maar er zijn even goede luiers verkrijgbaar voor een goedkopere prijs.
–  Gemiddeld kosten de luiers tussen de 10 en de 25 euro.
–  Inleggers zijn er van verscheidene merken en kosten tussen de 2,50 en de 10 euro per stuk.
–  De inlegdoekjes zijn tussen de 5 en de 9 euro per 100 vellen.

Wasbare luiers zijn er in allerlei soorten en maten en hebben vaak ook nog een leuke look! Op internet vindt je verscheidene sites met wasbare luiers, zoals wasbare-luier.nl, lieveluiers.nl en kaatjekatoen.nl.

Het milieu
Hoewel je de wasbare luiers dus regelmatig zult moeten wassen en je daarmee dus ook het milieu belast, is uit onderzoek gebleken dat de wegwerp luier het milieu 2,5 keer meer belast als de wasbare luier (Kiind, 2009).

Bronnen
Wasbare-luier (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 oktober 2014 via http://www.wasbare-luier.nl/wasbaar-vs-wegwerp/

Kiind (2009)
Gevonden op het internet op 24 oktober 2014 via http://www.kiind.nl/articles/22

MissMessie @Flickr
MissMessie @Flickr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s