Echo

Een echo maken is tegenwoordig iets heel normaals. In België wordt er tegenwoordig zelfs bij vrijwel elke controle een echo gemaakt. Toch is dit iets waar we goed over na moeten denken en bij stil moeten staan.

Onderzoek
Vroeger zijn er verscheidene onderzoeken gedaan naar het gebruik van de hoge geluidsgolven bij echografie. Toentertijd leek dit geen consequenties voor het kindje te hebben, maar tegenwoordig gebruikt men hogere geluidsgolven als toen het geval was en naar het gebruik van deze hogere geluidsgolven zijn nog geen betrouwbare, grote onderzoeken gedaan. Men gaat er gewoon vanuit dat deze hogere geluidsgolven nog altijd veilig zijn in gebruik.

Er is wel onderzoek gedaan naar deze hogere geluidsgolven in combinatie met dieren. Hieruit kwam naar voren dat deze mogelijkerwijs voor long- en hersenbloedingen kunnen zorgen. Er zijn op dit moment nog geen betrouwbare, grote onderzoeken gedaan naar deze geluidsgolven in combinatie met baby’s. Er zijn wel kleine onderzoeken gedaan, maar deze onderzoeken komen niet met elkaar overeen. De ene onderzoeker beweert dat deze hogere geluidsgolven ook veilig zijn, terwijl de andere onderzoeker beweert dat deze hogere geluidsgolven tot bijvoorbeeld een lager geboortegewicht of een miskraam kunnen leiden. (Kresser, 2012).

Conclusie
Het is niet mijn bedoeling dat iedereen direct echo’s gaat vermijden, aangezien er ook grote voordelen aan het gebruik van echo’s zitten, zoals dat er een meerling of aangeboren aandoeningen mee opgespoord kunnen worden. Wel wil ik graag dat mensen zich bewust zijn van het feit dat er nog niet onderzocht is of deze geluidsgolven veilig zijn in gebruik of niet. Het is dus verstandig om niet te pas en te onpas gebruik te maken van echo’s en er bewust van te zijn dat echo’s een medisch hulpmiddel zijn en blijven.

Bron
Kresser, C. (2012). Natural childbirth IIb: ultrasound not as safe as commonly thought. Gevonden op het internet op 24 oktober 2014 via: http://chriskresser.com/natural-childbirth-iib-ultrasound-not-as-safe-as-commonlythought

flash.pro @Flickr
flash.pro @Flickr


2 gedachtes over “Echo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s